Redenen Voor Een Taxatie

Er zijn verschillende redenen te bedenken waar u een taxatie voor zou kunnen gebruiken. Hiervoor heeft u uiteraard een taxateur nodig. Wanneer u bijvoorbeeld een hypotheek af- of oversluit vraagt de bank of een andere financiële instelling om een taxatierapport. Daarnaast is ook bij het verhogen van uw hypotheek een taxatie verplicht tegenwoordig.

Een aantal voorbeelden van wanneer u een taxateur nodig zou kunnen hebben op een rij:

 • Bij het verkopen of kopen van een woning
 • Bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek
 • Bij het verdelen van bezittingen
 • Bij het opgeven van uw bezittingen in uw belastingopgave
 • Bij een echtscheiding
 • Wanneer u in beroep gaat tegen een nieuwe WOZ-waarde

Het kopen van een huis

De eerste stap bij het kopen van een huis is om een hypotheekadviseur voor u te laten bepalen hoeveel u voor een woning zou kunnen betalen. De volgende stap is dat u op zoek kunt gaan naar een woning die valt binnen de bepaalde prijsklasse. Wanneer u een woning heeft gevonden kunt u deze laten taxeren. Op deze manier krijgt u een overzichtelijk beeld van het verschil tussen de vraagprijs en de daadwerkelijke waarde. Ook zou het taxatierapport kunnen laten blijken dat de woning niet aan bepaalde verwachtingen voldoet.

Het aanvragen van een hypotheek

Als u van plan bent om een hypotheek aan te vragen, dan is het belangrijk om een houvast te hebben over de waarde van uw woning. Een taxatierapport geeft de hypotheekverstrekker deze houvast. De hypotheekverstrekker heeft op deze manier namelijk een bepaalde zekerheid over de waarde van de woning waar zij een hypotheek over verstrekken.

Het overdragen van uw huis

Op het moment dat u een woning wilt overdragen kan een taxatierapport duidelijkheid scheppen over de waarde van een woning. Op deze manier kan er een duidelijk beeld gevormd worden van wat de waarde is die wordt overgedragen. Dit kan onder anderen handig zijn om vast te kunnen stellen hoeveel er aan de belasting moet worden overgedragen.

Successierechten

Als u een woning erft van bijvoorbeeld een familielid, dan zal de waarde van de woning doorgegeven worden aan de belastingdienst. De waarde zal door middel van een onafhankelijke taxatie worden bepaald. Op deze manier zal u zekerheid hebben dat de waarde niet te hoog of te laag zal zijn. In verband met successierechten en problemen met De Belastingdienst kan dit erg belangrijk zijn.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*